MOTOGP: VINALES NYERTE A PORTUGáL SPRINTET, MARQUEZ DOBOGóS A DUCATIVAL, BAGNAIA HIBáZOTT

12 körös volt a Portugál Nagydíj sprintversenye Portimaóban, a rajtnál pedig az élmenők közül szokatlan módon Vinales jött el a legjobban az Apriliával, de egy ponton majdnem öten voltak egymás mellett az 1-es kanyar felé menet. Vinales csupán nagyjából két kanyarig állt az élen, mivel Jack Miller a KTM-mel szintén remekül jött el, így átvette tőle a vezetést.

Nem sok idő kellett azonban ahhoz, hogy a bajnoki címvédő, vagyis Francesco Bagnaia ragadja magához az első helyet, miközben Marc Marquez is remekül jött a Gresinivel. Az első három körben eközben sok volt a bukás. Alex Rins, Johann Zarco, Fabio Di Giannantonio és Brad Binder is elesett mindössze egy-két perc leforgása alatt, így komolyan átalakult a mezőny képe.

Az élen eközben stabilizálódott Bagnaia első helye, mögötte Vinales jött, majd Jorge Martin, akinek időközben sikerült elmennie Marquez mellett. A pole-ból rajtoló Enea Bastianini viszont jelentősen visszaesett, hiszen a futam felénél csak a hatodik helyen haladt.

Négy körrel a vége előtt azonban jött a nagy csavar, miután Bagnaia elnézte az 1-es kanyar féktávját és jelentősen szélesre futott. Az olasz motoros csak a negyedik pozícióba tudott visszajönni, ezért a vezetést Vinales örökölte meg.

Az élen tehát Bagnaia visszaesésével spanyol házi csata alakult ki a futamgyőzelemért, hiszen Martin jelentősen szorongatta Vinalest, míg Marquez is ott ólálkodott a harmadik helyen és igyekezte csökkenteni a különbséget az előtte álló párossal szemben.

Az utolsó körre fordulva aztán Martin belehibázott egy kicsit, így Vinales egérutat tudott nyerni az élen, és a nagy kérdést már inkább az jelentette, ki lesz a második. Marquez természetesen nem is hagyta magát, és a pálya közepén keményen betette a motorját Martin mellé, átvéve ezzel a dobogó második fokát.

Ez a sorrend pedig a végéig már nem változott, ami azt jelentette, hogy az apriliás Vinales győzelmével zárult a verseny, miközben Marquez első dobogójának örülhet a Ducati színeiben. Martin lett a harmadik, Bagnaiűt pedig csak negyedikként intették le a hibáját követően, ráadásul elég nagy hátránnyal.

Ami a bajnokságot illeti, Bagnaia előnye a mostani futamot követően két pontra csökkent Martinnal szemben. A hétvégének ezzel persze még nincs vége, hiszen holnap jön majd a főverseny, amely a mai eseményekből kiindulva nagyon izgalmasnak és eseménydúsnak ígérkezik.

Nézd meg: Bemutatkozott a Ferrari 2024-es F1-es autója

2024-03-23T15:58:32Z dg43tfdfdgfd