MARQUEZ SEJTI, MI LEHETETT AZ EGYIK DöNTő TéNYEZő QUARTARARO SZERZőDéSHOSSZABBíTáSA MöGöTT

Múlt hét elején jött a bejelentés, hogy Quartararo a sok pletyka ellenére hosszabbított a Yamahával, így 2026 végéig szinte garantáltan az istálló versenyzője lesz. Texasban aztán arról beszélt a 2021-es bajnok, hogy a döntésében fontos szerepe volt a márka technikai csapatán belül végbemenő változásoknak is.

A legfontosabb ebben a folyamatban az, hogy technikai igazgatóként megérkezik hozzájuk Massimo Bartolini, aki eddig Gigi Dall’Igna jobbkeze volt a Ducatinál. Mielőtt megérkezett volna Quartararo hivatalos bejelentése, sokan Marquez tavalyi helyzetéhez hasonlították az övét, hiszen akkor a spanyolnak kellett arról döntenie, hogy 11 év után elhagyja-e a Hondát a Gresini kedvéért, amely nem is gyári istálló és csak egyéves motorral tud neki szolgálni.

Bár Quartararo végül ellentétesen döntött, a 31 éves Marquez úgy érzi, tudni véli, milyen okok vezettek ahhoz, hogy a 24 éves francia végül a Yamahánál maradt. „Nem lep meg, hogy Quartararo a Yamahát választotta. Már csak azért sem, mert a Yamaha az Yamaha, a Honda pedig Honda, tehát előbb-utóbb visszakapaszkodnak majd.”

„Sok ember hasonlította ezt az én helyzetemhez, de Fabiónak sokkal több ideje van még, mint nekem.” Marquez számára egy másik tényező, amely miatt szimpatizálni tud riválisa döntésével, az az, hogy Quartararo esetében nem volt olyan trauma, mint amilyet neki kellett átélnie a 2020-as jerezi bukással és az azt követő hosszú tortúrával.

„Ő nem ment keresztül olyan perióduson, mint én, amikor a nagyon komoly sérülés miatt még magamban is kételkedtem. Ez nagyon lényeges.” Az eredmények persze továbbra sem jönnek Quartararo számára, hiszen Amerikában is csak a 12. helyen tudta zárni a vasárnapi versenyt, az idei legjobb eredménye pedig a portugáliai hetedik pozíció.

„Amikor egy olyan projekt részese vagy, amely sokat adott már neked és még többet ígér, akkor normális, hogy türelmes vagy és bízol a csapatban” – folytatta Marquez, aki persze azt is tudja, hogy az erőfeszítés sajnos nem mindig kifizetődő. „Muszáj magabiztosnak, de közben szerencsésnek is lenned, mert a mérnökök keményen dolgoznak. A szerencse abban rejlik, hogy a mérnökök rátalálnak valamire, amiből aztán egy versenyképes motor születik.”

Marquez Quartararóval ellentétben remekül ment a COTA-n, de a versenyen az élről bukott. Kiderült, mi állt ennek a hátterében.

2024-04-16T11:43:18Z dg43tfdfdgfd