„ELéG A KIFOGáSOKBóL” – MONDJA HAMILTON KAPCSáN A KORáBBI TERVEZő

Néhány órával azok után, hogy Hamilton a második helyen zárta a Kínai Nagydíj sprintversenyét, az időmérő edzésen rögtön a Q1-ben kiesett és csak a 18. helyet tudta megszerezni.

Ennek alapvetően két oka volt: az egyik, hogy a kvalifikáció előtt az új szabályokat kihasználva „masszív” módosításokat hajtottak végre autója beállításain, a másik pedig szimplán egy elfékezés volt, melyet Hamilton a 14-es kanyarban követett el a második gyorsköre alkalmával. A hiba miatt a brit vasárnapi futama a felzárkózásról szólt, és végül a kilencedik pozíció lett az övé.

Anderson pedig, aki a Jordannek tervezett autókat korábban, elmondta, hogy szerinte Hamilton egyszerűen képtelen elfogadni, hogy a Mercedes autója nem képes többre, ezért továbbra is a beállításokban keresi a csodát, de ez a legtöbbször fordítva sül el.

A Telegraph-nak a következőket írta: „Ha én lennék Toto Wolff, az első kérdés, amelyet hétfő reggel feltennék, az lenne, hogy miért változtattunk Hamilton beállításain a futam előtt. Miért indultunk el teljesen más irányba ahelyett, hogy csak finomhangoljuk azt? Bizarr döntés volt. Mindez azonban jól mutatja, Hamilton milyen megközelítéssel viszonyul a Mercedes problémás autóihoz.”

„El kell hinnünk, amit a beállításáról mond. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy ezek a szabályok már nagyjából 50 futam óta léteznek, az a tény, hogy a Mercedes még mindig kísérletezik, jól mutatja, mennyire elveszettek. Nekik legalább a dobogókért kéne harcolniuk a múltjuk és a forrásaik alapján.”

„Ha mondjuk a Sauber vagy a Williams lövöldözne vaktában a beállításokkal, azt meg lehetne érteni, de a Mercedesnek már optimalizálnia kéne. Úgy tűnik, [George] Russell ezt csinálja. Megmutatta, mit tud az autó, itt tartanak jelenleg, Hamiltonnak és a csapatnak pedig el kell ezt fogadnia” – vélekedik Anderson.

„Hamilton továbbra is a varázsmegoldást keresi, amellyel hirtelen az élre ugrik. Én a motorsportos éveim alatt sosem láttam még olyat. A Mercedesnek alapvető problémái vannak az autóival 2022 óta, és ezt semmilyen beállításváltoztatás nem fogja megoldani. Az lenne a lényeg, hogy optimalizálják, amijük van, mert úgy lehet jó alapokat teremteni.”

„Elég a kifogásokból. Ezen a ponton már meg kell kérdőjelezni a Hamilton oldalán történő döntéshozási folyamatokat. Amikor ezekről a vad beállításokról beszél, azok vélhetően nem annyira drasztikusak, mint ahogyan ő azt beállítja.”

Russell eközben látszólag sokkal jobban boldogul a helyzetével, és nem is próbál elmenni különböző irányokba, de az is egyértelmű, hogy a Mercedes idei autója sem az igazi, így a fiatal brit szerint vissza kell térniük az alapokhoz.

Egy korábbi F1-es pilóta szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy túl sok a kifogás mostanság Hamilton esetében.

2024-04-25T17:19:31Z dg43tfdfdgfd