UKRAJNáBA VISZIK AZ ITTAS OROSZ GéPJáRMűVEZETőKTőL ELKOBZOTT AUTóKAT

Burjátország kormányzója, Alekszej Szidenov utasította a Közlekedési Minisztériumot és a regionális közlekedési rendőrséget, hogy dolgozzanak ki egy mechanizmust az elkobzott járműveknek az ukrajnai háborúba való átadására. 

Az elkobzott autók frontra küldését a Permi Határterületen és Baskíriában már elkezdték alkalmazni.

A közép-szibériai helyi hatóságok emellett buzdítják a nyugdíjasokat is, hogy engedjék át a hadseregnek a már nem használt idősebb járműveiket, ami zajlik is.

„Az elmúlt év során 7,8 ezer ittas járművezetőt vettek őrizetbe a köztársaságban. Közülük többen sokadszor követték el a bűncselekményt, és ennek folytán 266 autót elkoboztak – írta Szidenov a távirati csatornán. (A köztársaság lakossága 910 ezer fő.)

A tartományvezető emlékeztet arra, hogy Oroszországban létezik szabályozás arra, hogy az elkobzott vagyont háborús célokra lehet fordítani. A gépkocsiknak mintegy kétezer kilométert kell utazniuk a transzszibériai vasútvonalon a célpontig, de kérdés, hogy használható vagy megbízható állapotban kerülnek-e oda. Miként az sem biztos, hogy egyáltalán fel lehet őket használni katonai célokra, vagy nem kerülnek a korrupt hadtáptisztek birtokába.  

Továbbra is rémísztőek az oroszországi alkoholizmus adatai

Oroszországban a közúti balesetek halálozási aránya 5,6 százalékos, így Európában a legmagasabb. A bizonyítékok azt sugallják, hogy az ittas vezetés az a végzetes közúti balesetek fő oka. Az elmúlt évtizedben közel 40 ezer orosz vesztette életét a részeg járművezetők okozta tragédiákban.

Az OAT nyíltforrású adatbázis szerint az összorosz lakosság átlagos alkoholfogyasztása fejenként 1 literrel nőtt az ukrajnai háború óta. Ez azért nagyon rossz jel, mert 2018-ra a mutatók ígéretes jeleket mutattak (mínusz 20 százalék 2006-hoz képest), és sokan már „Oroszország kijózanodásáról” beszéltek. 2024-re viszont az adatok visszarendeződtek a szovjet kor legrosszabb időszakához, egyenes összefüggésben az ukrajnai háború hatásaival. 

Az alkoholfogyasztás 2023-ban elérte a 2,3 milliárd litert, és generálta az erőszakos jellegű bűnözés növekedését is. 2023-ban több mint 589 ezer bűncselekmény történt az országban, ami 2011 óta a legmagasabb adat.

A heti három vagy több üveg vodka elfogyasztása szoros összefüggést mutat a közúti balesetek halálozásával, a férfiak és a nők körében egyaránt. A két nem által okozott halálesetek azonos arányúak, tehát az ittas nők szintén jelentős veszélyt képviselnek. 15 százalékot mutat a fiatalkorú ittas sofőrök okozta halálesetek száma. Máig emlékezetes eset, amikor egy ittas sofőr öt tinédzser halálát okozta Moszkvában.

A kormányzó úgy véli, hogy az elkobzott autókat „használatba kell venni”, a sofőröknek pedig gondolniuk kell arra, hogy „részegen volán mögé ülni nemcsak nagyon veszélyes, de költséges is”.

Betörnek a fronton harcoló oroszok lakásaiba

A félelmekhez hozzájárulnak az olyan esetek, mint ami egy Ukrajnában szolgált sebesült burjáttal történt, aki arra tért haza, hogy otthonát kifosztották a tolvajok, és ellopták a gépkocsiját is. 

Tavaly 30 ezer burját lépte át illegálisan az orosz-mongol határt, menekülve az ukrajnai behívóparancs elől. A nagy dezertálási hullám 2022 őszén kezdődött, amikor Putyin elnök elrendelte az első nagy mozgósítást. Akkor a burját-mongol határon nemcsak helyi lakosok, de Oroszország más vidékeiről is érkező etnikumok tagjai gyülemlettek fel. Az átkelők legtöbbje a mongol építőiparban talált munkát a gyorsan fejlődő Ulánbátorban. 

Az elkobzások szaporodni fognak

Április 19-én a Permi Határterületi Főigazgatóság arról számolt be, hogy a regionális végrehajtók már háromszor vittek át elkobzott autókat az ukrajnai háborúba, nem sokkal korábban pedig Ufában történtek lefoglalások.

A háború kezdetén módosított szabálysértési törvénykönyv lehetővé tette az autók elkobzását nemcsak ittas, de jogosítvány nélküli vezetés miatt is. Az első delikvenst a krasznojarszki területen csípték el, és nem csak elkobzásra, de közmunka végzésére is ítélték. 

Az autót akkor is lefoglalhatják az elkövetőtől, hogy az valakivel, például házastársával közös tulajdonban van. A másik tulajdonos fellebbezhet a büntetés ellen, de ilyen esetekben az elkövetőnek be kell fizetnie az államkasszába a gépkocsi piaci értékének felét.

2024-05-06T14:03:51Z dg43tfdfdgfd