MIéRT FORDULNAK ELő LéGöRVéNYEK? ISMERJE MEG A 6 TíPUSáT éS OKAIT

Légörvények repülés közben gyakran kapcsolódnak össze kedvezőtlen időjárási viszonyokkal, de még tiszta égbolt esetén is szembesülhetnek ezzel a jelenséggel a repülőgépek.

+Vitatható Qantas Airways étel fotója vitát váltott ki a közösségi médiában

+Az új Nissan Kicks 2025 sok tervezési és kényelmi újítást hoz

A repülőgép ingadozása az atmoszférában az áramlás szabálytalanságából adódik, amelyet különböző tényezők befolyásolnak. Bár bizonyos esetekben lehetséges előre jelezni és akár elkerülni is, a légörvény még mindig sok utas számára aggodalomra ad okot.

Különböző típusú légörvények léteznek, például a tiszta égbolt, konvektív, mechanikus, frontális, szélkötő és légörvény típusok, mindegyik saját jellemzőkkel és kihívásokkal rendelkezik:

  • Tiszta égbolt légörvény: kiszámíthatatlan és nem érzékelhető a radarral, magas magasságú légtörzsekből ered. Ajánlott a biztonsági öv használata még tiszta égbolt esetén is.
  • Konvektív vagy hőturbulencia: gyakori meleg napokon, a hőmérséklet változása okozza a magassággal, amely felhők kialakulásához vezet, és növeli a légtér instabilitását.
  • Mechanikus légörvény: a földi akadályok, mint például a hegyek vagy épületek által okozott, amelyet a szélsebesség és a terep magassága fokoz.
  • Frontális légörvény: az instabil légtömeg érkezése miatt keletkezik hidegfront esetén, amely súlyosabb azokban a területeken, ahol magasabb a hőmérséklet a front érkezése előtt.
  • Szélkötő: hirtelen sebesség- vagy irányváltozások egy kis területen, különösen veszélyes a leszállás közben.
  • Légörvény: légtömeg zavara a repülőgép elmozdulása miatt, amely nagyobb a nagyobb repülőgépeknél. Fontos biztonságos távolságot tartani a repülőgépek között annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a hatást.

Bár a repülőgépek úgy vannak tervezve, hogy elviseljék a légörvényeket, ezeknek a jelenségeknek a megértése létfontosságú a biztonság és a kényelem érdekében a légiközlekedés során.

Forrás: UOL

2024-03-24T02:12:27Z dg43tfdfdgfd