LEGENDáS NéV TéR VISSZA A MOTORSPORTBA, MéGHOZZá EGY éRDEKES EGYüTTMűKöDéS KERETéBEN

Az új partnerséget csütörtökön, a most hétvégén rendezendő első Tokiói E-Prix előtt jelentették be, az új csapat pedig akár már a következő évben, vagyis 2025-ben csatlakozhat az elektromos széria mezőnyéhez.

A Lola Cars szinte egyet jelent a motorsporttal és az autóversenyzéssel, hiszen számos kategóriában értek el sikereket a múltban, legyen szó az IndyCarról, a Le Mans-i 24 órásról, a Forma–1-ről, a Can-Am szériáról vagy akár a Formula 3000-ről. A márkát egyébként 1958-ban alapította Eric Broadley.

A brit cég 2012-ben azonban csődeljárás alá került és lényegében megszűnt létezni, mielőtt egy szintén brit üzletember, Till Bechtolsheimer 2022-ben meg nem vette a Lola nevet és annak megmaradt ingóságait azzal a céllal, hogy visszahozza a márkát a motorsportba. Ez pedig most sikerült is, köszönhetően a Yamahával való partnerségnek.

„Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy a Yamaha Motor Company oldalán szállhatunk be a Formula E-be” – mondta Bechtolsheimer, aki egyébként az IMSA-ban sportautókkal maga is versenyez. „Az, hogy az egyik leginnovatívabb gyártó minket választott partnerének ehhez a rendkívül fontos projekthez, jól példázza, milyen kaliberű csapatot építünk itt a Lolánál.”

Lola Yamaha FormulaE

Fotót készítette: Lola

„A projekt célja egyértelműen a technológiai fejlesztés, a Lola pedig teljes mértékben elkötelezett iránta. A rendkívül hatékony 350 kW-os hajtásláncot alapvető technológiának tekintjük, amelynek a következő években izgalmas felhasználási módjai lehetnek a legmagasabb nemzetközi szériákban.”

A Lola/Yamaha kombináció tehát a Formula E-ben fog majd szerepelni, miközben a bajnokság nemsokára átáll a Gen 3,5-ös korszakra, aminek keretében a mostani autók továbbfejlesztett változatával fognak versenyezni. A Yamaha pedig 1997 után most először fog ismét szerepet vállalni egy négykerekű szériában. Abban az évben még az Arrows F1-es csapatának biztosítottak motorokat.

Végül pedig, bár erről hivatalos megerősítés nem érkezett, de a Lola minden bizonnyal az Abtnak is hajtásláncokat fog majd szállítani, miután a német istálló korábban bejelentette, hogy jövőre szakítanak a Mahindrával.

Lola Yamaha Formula E

Fotót készítette: Lola

2024-03-28T13:24:37Z dg43tfdfdgfd