EZéRT MARADT ERőS MINIMáLIS FEJLESZTéSEKKEL IS A FERRARI 2024-BEN

Ami a legérdekesebb azonban a Ferrari teljesítményében, hogy az autó jelentős módosítása nélkül sikerült elérni, és most dolgoznak azon az értesüléseink szerint elég komoly fejlesztési csomagon, ami a szezon európai felének kezdetére, az Emilia-Romagna-i Nagydíjra érkezhet meg, eddig pedig csak kisebb változtatásokat vettünk észre az autójukon.

Japánban egészen pontosan a hátsó felfüggesztés felső lengőkarjának borításának szenteltek egy kis figyelmet, ennek hátsó lábának húrhossza módosult (a címlapképen a betéten sárgával kiemelve). A Ferrari, ahogy számos másik csapat is, ezen a területen egy többpontos felső lengőkart rakott össze, azonban ezek a karosszériánál egybeolvadnak, csak nem látni őket a fékvezeték körüli szegélytől.

Ennek a dizájnnak az előnye az aerodinamikai rugalmassága, miközben megengedi a fékvezeték szellőzőnyílásának átméretezését a pálya követelményeinek megfelelően és így hatékonyabbá teszi a hátrébb található szárnyacskákat is.

További érdekes szempontja a Ferrari évkezdetének, hogy a négy verseny alatt csak egyfajta hátsó szárnyat használtak, hiába különböztek a helyszínek leszorítóerő/légellenállás-követelményei. Az FIA-nak benyújtott dokumentumok alapján csak a Szaúd-Arábiai Nagydíjra és a Japán Nagydíjra hoztak régi szárnyakat, de ezeket is csak szükség esetére.

Mindkét esetben 2023-ról maradt alkatrészekről volt szó, nem 2024-re fejlesztett alternatív megoldások és akkor lett volna rájuk szükségük, ha a körülmények megkövetelik, de végül egyiket sem használták fel.

A Ferrari ehelyett a hátsó szárny alatti kisebb szárnyak megkurtításával érte el, hogy minden hétvégén megfeleljen az autó a követelményeknek. Fenti képünkön látható, hogy a nagy leszorítóerő-igényű pályákra kétlapos elrendezést alkalmazott Bahreinben (bal felső kép) és Japánban (jobb alsó kép), míg Szaúd-Arábiában és Ausztráliában csak egy lapból állt ez az elem, bár az Albert Parkban kisebb kiegészítő lemezekkel. Most mindenki arra figyelhet, hogy Imolában mivel állnak elő.

2024-04-14T13:20:55Z dg43tfdfdgfd