BEMUTATTáK A FERRARI MAGYAR PILóTáJáNAK úJ AUTóJáT, A FERRARI 296 CHALLENGE-T – FOTó

Tavaly Válint Bence szezon közben csatlakozott be a Ferrari Challenge kupasorozatába és mégis megszerezte a dobogó legalsó fokát. A fiatal magyar versenyző az új autójával már a bajnoki címre pályázik.

Április 11-én a Ferrari Budapest Showroom-ban tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentették, hogy 2024-ben Válint Bence képviseli Magyarországot a profik között a Ferrari Challenge Trofeo Pirelli Europe kupasorozatban.

Mi az a Ferrari Challenge?

A maranellói gyár 1993-ban úgy döntött, hogy önálló márkabajnokságot indít, ami napjainkban a világ egyik legexkluzívabb versenysorozatának számít. Az amatőr és professzionális versenyzők összesen négy kategóriában mérkőzhetnek meg egymással, ezek a következők:

  • Trofeo Pirelli (professzionális)
  • Trofeo Pirelli AM (professzionális)
  • Coppa Shell (amatőr)
  • Coppa Shell AM (amatőr)

Válint Bence a széria legerősebb mezőnyébe (Trofeo Pirelli) nevezett, és többek között Adrian Sutilt is maga mögé utasította. A Formula–1 rajongóinak aligha kell bemutatni őt: a német pilóta 2007 és 2014 között összesen 128 versenyen állt rajthoz a technikai sportok királykategóriájában, így hatalmas rutinnal rendelkezik.

Mit kell tudni Válint Bencéről és az új autóról?

A 19 éves versenyző tavaly már megmérettette magát a szériában. Akkor bravúros versenyzéssel, mindössze öt versenyen indulva az összesen hét versenyből álló sorozat top mezőnyében, az előkelő harmadik helyet zárta a szezont.

A csütörtöki eseményen a pilóta bejelentése mellett lerántották a leplet a sorozat legújabb versenyautójáról is. A Ferrari 296 Challenge nem ismeretlen Bence számára, hiszen a tavalyi év végén – ezzel is elismerve versenyzői kvalitását – az elsők között lehetett, akik tesztelhették az autót Mugellóban.

„Hatalmas büszkeséggel töltött el, hogy meghívtak azon kevesek közé, akik közvetlenül a bemutató után tesztelhették az autót, hiszen a csapatok és a versenyzők többsége március előtt nem ülhetett be ebbe a csodálatos versenygépbe.

A Ferrari 296 Challenge új távlatokat nyit meg számomra, a tavaly megszerzett tapasztalatokra alapozva pedig komoly reményekkel állok a 2024-es szezon előtt.

Azért fogok küzdeni, hogy győzelemmel zárjam az évet” – nyilatkozott Válint Bence, akit a kupasorozat során az egykori Formula-1-es versenyző Vitantonio Liuzzi is segíteni fog.

Válint Bence új autója gyorsabb és könnyebb elődjénél. A Ferrari 296 Challenge versenyautóban V6-os, 700 lóerő leadására képes Ferrari-motor dolgozik, az autó súlya pedig mindössze 1330 kilogramm, de nagyobb leszorítóerővel rendelkezik, mint a korábbi autó.

Hol láthatjuk majd a magyar pilótát?

A világ egyik legexkluzívabbnak tartott márkakupa-sorozata – amelyben többek között korábbi Forma-1-es versenyzők is indulnak – idén hét fordulóból áll majd, a magyar szurkolóknak pedig nem kell messzire utazniuk, hogy a pályán láthassák Válint Bencét. A széria ugyanis május elején az olaszországi Mugellóban rajtol, május 30. és június 2. között pedig Európa legújabb versenypályájára, a Balatonfőkajár mellett megépült Balaton Park Circuit-re is ellátogat. Ezt követően spanyol, portugál, francia és német helyszínek következnek, a sorozat döntőjét pedig októberben rendezik Imolában.

A versenysorozatot a Sport TV élőben közvetíti a hazai rajongók számára.

A Ferrari Challenge bajnokságban kizárólag hivatalos Ferrari kereskedés indíthat csapatot. A Ferrari Budapest, 2004-es alapítását követően, 2007-től kezdte meg aktív pályafutását a Ferrari Challenge bajnokságban egy saját üzemeltetésű csapattal, melyben számos pilóta megfordult kiemelkedő eredményekkel.

„2024-ben a Ferrari kizárólagos magyar importőreként, a Ferrari Budapest a nagy hagyományokkal rendelkező Rossocorsa olasz istálló közösen fogja működtetni a csapatot, a cél pedig egyéni bajnoki címhez segíteni Válint Bencét, és a lehető legelőkelőbb helyen zárni a csapatok külön értékelésében” – mondta Erdős Gábor, a Ferrari Budapest marketing menedzsere.

(Borítókép: Válint Bence és az új autója annak bemutatása előtt. Fotó: Ferrari Budapest / Petr Michalek)

2024-04-11T13:41:07Z dg43tfdfdgfd