AUDI BúCSúT INTETT KARAKTERES SZUPERAUTóJáNAK: AZ R8 UTOLSó PéLDáNYA A MúLT HéTEN KéSZüLT EL NéMETORSZáGBAN

Az Audi hivatalosan is lezárta az R8 szuperautó 17 évig tartó korszakát, az utolsó darab azonban nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem az ingolstadti múzeumban kap helyet.

Az autóipar egyik legikonikusabb fejezete ért véget, amikor az Audi bejelentette, hogy leállította a R8-as modell sorozatgyártását. Ez a hír nem csupán az autógyártó számára, hanem a szuperautók iránt rajongó közönség számára is egy korszak lezárását jelenti. A német autógyártó óriás, az Audi, hivatalosan is búcsút intett legendás modelljének, az R8-nak, amely 17 évig volt a márka zászlóshajója a sportszegmensben. Az utolsó példány, amely a gyártósorról legördült, nem talál majd gazdára a hagyományos értelemben, hiszen egyenesen az Audi ingolstadti múzeumának kiállítására kerül.

Az Audi R8 története 2006-ban kezdődött, amikor az első generáció bemutatkozott a nagyközönség előtt. A modell azonnal a figyelem középpontjába került, részben különleges dizájnja, részben pedig lenyűgöző teljesítménye miatt. A második generáció 2015-ben debütált, tovább finomítva az R8-as konceptet mind technológiai, mind pedig dizájn szempontjából. A különböző változatok között megtalálhatóak voltak a kabrió és a kupé kivitelek, valamint különböző motorváltozatok, amelyek még inkább szélesítették a modellválasztékot.

A gyártás leállításának hátterében számos ok húzódik meg. Egyrészt az utóbbi években csökkent az iránta való kereslet; míg a legjobb évében, 2008-ban több mint ötezer darabot adtak el belőle, addig 2022-ben már csak 1068 példány talált gazdára.

Másrészt az Audi már bejelentette, hogy 2026 után kizárólag elektromos autókat fog gyártani, ami szintén befolyásolta a döntést.

Az utolsó Audi R8 egy V10 Performance modell, amely azúrkék színben pompázik, és 620 lóerős teljesítményre képes a Performance quattro csomagnak köszönhetően. Ez a modell a középmotoros, hátsókerék-hajtású autók között kiemelkedő teljesítményt nyújt, 0-ról 100 km/h-ra való gyorsulása mindössze 3,7 másodpercet vesz igénybe, maximális sebessége pedig eléri a 329 km/órát.

Az Audi R8 búcsúztatása tehát nem csupán egy modell leállítását jelenti, hanem egy korszak véget értét az autógyártás területén. A német márka azonban már a jövő felé tekint, és az elektromobilitás felé való elköteleződésével új fejezetet nyit az autóiparban. Az R8 utolsó példányának múzeumba kerülése azt jelzi, hogy az Audi nem feledkezik meg ikonikus modelljeiről, még akkor sem, ha azok már nem készülnek. A múzeumban való kiállítás egyfajta tiszteletadás a modell iránt, amely jelentős mérföldkövet jelentett az Audi számára, és méltó helyet kap a márka történelmében.

(Borítókép: Audi R8. Fotó: Getty Images)

2024-03-26T18:11:02Z dg43tfdfdgfd