A RIMAC éS A BMW EGYüTTMűKöDéSE TALáN HORVáTORSZáG LEGéRTéKESEBB SZERZőDéSE

A Rimac Technology, a globális autógyártók elektromos hajtásrendszereit és akkumulátorrendszereit előállító zágrábi vállalat hosszú távú együttműködési szerződést kötött a BMW Csoporttal. Nagyfeszültségű akkumulátorrendszereket fejleszt és állít elő a bajor autógyár számára, amelyeket az évtized második felétől építenek be a modellek legújabb nemzedékébe.

Nem véletlenül hívják Mate Rimacot Európa Elon Muskjának – írta a Financial Times még 2018-ban. Mindketten úttörő, elektromosautó-gyárakat vezetnek, a termékeik pedig sebességrekordokat döntenek.

A Rimac által tervezett Concept One már egy évtizede a világ leggyorsabb és legnagyobb gyorsulású autójának a babérjaira tört, abban az időszakban, amikor az elektromos autók inkább még városi kis autóknak tűntek.

Rimac pályája fékezhetetlenül ívelt felfelé: 2021-ben már ő lett a legendás Bugatti fő részvényese 55 százalékkal, miközben a Porschénak csak 45 maradt.

Üzleti pályafutásom egy 1984-es 3-as BMW-vel kezdődött, amelyet 20 éves koromban a garázsomban elektromos autóvá alakítottam át

idézte fel Mate Rimac, aki szerint talán már ez a pillanat meghatározta együttműködését a BMW-vel.

A Rimac Technology a bajor cég előtt kis szériás modellekhez – köztük az Aston Martin Valkyrie, a Pininfarina Battista és a saját gyártású, 23 rekordot döntő Nevera számára – szállított nagy teljesítményű aggregátorokat. Eközben olyan gyártóvá fejlődött, amely termelői kapacitásával a bajor autógyár igényeit is ki tudja szolgálni.

Az együttműködés célja az innovatív megoldások közös fejlesztése és közös gyártása a nagyfeszültségű akkumulátortechnológia területén, elektromos járművek számára – tudatta a müncheni cég a sajtóközleményében.

Horvátország legnagyobb üzlete

A Rimac Technology a fejlődés következő szakaszába lép a nagy sorozatú termékek gyártásával. Ennek jelentős mérföldköve a BMW Csoporttal kialakított együttműködés – közölték Zágrábban. A horvát főváros melletti Rimac Campusban új akkumulátorgyártó sorokat hoznak létre.

A kampusz megnyitásával készen állunk a nagy projektek végrehajtására a globális autóipar vezető márkái számára – jelentette ki a Rimac Csoport alapító-vezérigazgatója. Nem kizárt, hogy részben a horvát cég lesz a BMW épülő debreceni gyárának az egyik beszállítója.

A Rimac és a BMW kapcsolata nem most kezdődött. A horvát mérnökök már két éve fejlesztik és gyártják a jövő BMW-modelljeinek akkumulátorrendszereit.

„Ez talán a horvát állam történetének legnagyobb üzlete, legalábbis nem sikerült jelentősebbre találnom” – jegyezte meg Mate Rimac a közösségi médiában.

A technológiai erőmű

A BMW-vel nemcsak együttműködünk, hanem közösen teremtjük meg elektromos modelljeik jövőjét is Horvátországban – állapította meg az autógyáros.

Egy YouTube-influenszer nemrég bejárta a Zágráb melletti Rimac Campust, és terjedelmes, Őrült technológiai erőmű címet viselő videóban számolt be a látottakról.

A Rimac Technology és a BMW együttműködésének részleteit később hozzák nyilvánosságra.

(Borítókép: BMW Group)

2024-04-13T10:08:59Z dg43tfdfdgfd