A HONDA REMéLI, 2026-BAN NEM éR VéGLEG VéGET A KAPCSOLATUK VERSTAPPENNEL

Verstappen mindhárom eddigi bajnoki sikerét Honda-motorral szerezte, és idén nagyon jó esélye van arra, hogy egy negyediket is hozzáadjon a gyűjteményéhez. A Honda emellett két konstruktőri címet is szerzett a Red Bull oldalán, ami igazi elégtétel volt számukra a 2015-ös visszatérésük kezdeti szenvedése után.

Verstappen és a Honda gyümölcsöző kapcsolata azonban a következő szezon végével lezárul majd, hiszen a Red Bull a Forddal közösen gyárt saját motort az új korszakra, míg a Honda az Aston kizárólagos motorpartnere lesz, és ismét gyári szinten vállal szerepet a királykategóriában.

Az Autosport/Motorsport.com-nak adott ritka interjúban a Honda Racing Corporation elnöke, Kodzsi Watanabe arról beszélt, hogy ők is szomorúak az együttműködés lezárulása miatt, de reménykednek abban, hogy ez még nem jelent végső búcsút.

„Nem hiszem, hogy ez a nap rövid időn belül eljön majd, de ha mindketten folytatjuk az F1-es tevékenységeinket a jövőben, akkor remélem, egy nap ismét együtt dolgozhatunk” – mondta Watanabe. „Nagyszerű a kapcsolatunk. Bízunk egymásban, a Honda dolgozói pedig imádják Maxot. Büszkék vagyunk, hogy vele dolgozhatunk, emiatt pedig hiányozni fog nekünk.”

„Persze van még két közös szezonunk, és ígérjük, hogy a lehető legjobb munkát fogjuk nyújtani annak érdekében, hogy újabb bajnokságot nyerjünk Maxszal és a Red Bull-lal. Fontos versenyző. Jelenleg ő a legjobb a mezőnyben. Persze a csapatvezetés és az autó is fontos, de a kombináció létfontosságú, és ennek egyik fontos darabja Max.”

Watanabe még elmondta, a Red Bull-lal közös munkájuk legszebb pillanata az volt, amikor Verstappen 2019-ben az Osztrák Nagydíjon először tudott nyerni a Red Bull Hondával, ami egyben a márka első sikere is volt az F1-ben 13 év kihagyás után.

A dobogón Verstappen mindent megtett annak érdekében, hogy a Honda is részese legyen az ünneplésnek, ezt a gesztust a japán cég pedig azóta sem felejtette. „A legfontosabb emlékem az, amikor az ausztriai dobogón állva a Honda logójára mutatott. Az egy rendkívül különleges pillanat volt. Ott álltam a pódium alatt.”

„Mindig gondol a Hondára és sokszor mond köszönetet. A külvilág felé is kifejezi a gondolatait a Honda kapcsán, ami szintén fontos mindenki számára, aki nálunk dolgozik.” Mivel Verstappen többször is utalt már arra, hogy a jelenlegi, 2028 végéig szóló szerződése után talán befejezi F1-es pályafutását, így jelenleg nem tűnik túl valószínűnek, hogy a két fél ismét együtt dolgozzon.

Ez csak akkor lenne lehetséges, ha a 26 éves pilóta meglepő módon átigazolna az Aston Martinhoz, ahol Lawrence Stroll igyekszik egyfajta szupercsapatot létrehozni, amely képes lehet hasonló sikereket elérni, mint a Red Bull. A Honda megszerzése mellett Stroll több nagynevű Red Bull-os mérnököt is átcsábított csapatához, és állítólag az utóbbi hetekben Adrian Neweyt is megkörnyékezte.

Persze a Red Bullnál meglévő hatalmi harcok és negatív történések közepette nincs kizárva, hogy Verstappen 2028 előtt elhagyja az istállót, de könnyen lehet, hogy abban az esetben a Mercedeshez menne, ahol Toto Wolff többször is kiemelte, hogy nagyon szeretné őt az autójában tudni.

Arról nem is beszélve, hogy a csütörtöki nap legnagyobb híre Fernando Alonso jövőjének tisztázódása volt.

2024-04-11T17:53:56Z dg43tfdfdgfd